8 marca 2015

# Cudo 8: Krem brokułowo - pietruszkowy z grzankami

Naszła mnie ogromna ochota na pyszną, pożywną zupę. 
A co się robi, jeśli chęć nie przemija, a w lodówce leżą wszystkie niezbędne składniki? Wkłada się fartuch i pędzi do kuchni!
Ostatnio stałam się wielką fanką zup kremów, a w związku z tym, że w zamrażarce zalegało opakowanie mrożonych brokułów, nie było nad czym deliberować i na stół wjeżdża...

Krem brokułowo - pietruszkowy z grzankami

(porcja dla trzech osób)

· 500 ml wody
· 1 mała marchewka
· 1 mała pietruszka
· kawałek pora (tej białej części)
· cztery plasterki cebuli
· kawałek selera
· 1 listek laurowy
· kilka ziaren ziela angielskiego
· jeden świeży brokuł lub całe opakowanie mrożonego
· szczypta cukru
· chili
· gałka muszkatołowa
· sól
· pieprz
· łyżka oliwy

Do podania:
· jogurt naturalny
· natka pietruszki
· grzanki

Głód narasta, więc bez zbędnego gadania przechodzimy ad rem.
Brokuły rozmroź. 
Marchew, pietruszkę oraz selera umyj, a następnie obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Plasterki cebuli zeszklij na łyżce oliwy. Do garnka wlej wodę, wrzuć pokrojone warzywa, zeszkloną cebulę, pora, liść laurowy, ziele angielskie i gotuj do momentu, aż warzywa będą prawie miękkie. Z wywaru wyłów marchewkę, ziele angielskie oraz liść laurowy i wrzuć na 4-5 minut rozmrożone brokuły. Możesz dodać szczyptę cukru, dzięki temu warzywa utrzymają piękny, zielony kolor. Po tym czasie zdejmij garnek z ognia, dopraw do smaku solą, pieprzem, gałką oraz chili (to ostatnie wedle uznania) i zmiksuj stopką blendującą na gładką masę. 
Rozlej do misek, udekoruj kleksem jogurt naturalnego, posiekaną natką i pokruszonymi grzankami. Krem smakuje świetnie także z uprażonymi płatkami migdałów czy kawałkami orzechów włoskich. 
U mnie prezentuje się to mniej więcej tak:




Nie pozostaje więc nic innego, jak tylko zaspokoić swój wilczy głód tą pyszną, aromatyczną zupą.
Smacznego!

6 komentarzy: