A co się robi, jeśli chęć nie przemija, a w lodówce leżą wszystkie niezbędne składniki? Wkłada się fartuch i pędzi do kuchni!
Ostatnio stałam się wielką fanką zup kremów, a w związku z tym, że w zamrażarce zalegało opakowanie mrożonych brokułów, nie było nad czym deliberować i na stół wjeżdża...
Krem brokułowo - pietruszkowy z grzankami
(porcja dla trzech osób)
· 500 ml wody
· 1 mała marchewka
· 1 mała pietruszka
· kawałek pora (tej białej części)
· cztery plasterki cebuli
· kawałek selera
· 1 listek laurowy
· kilka ziaren ziela angielskiego
· jeden świeży brokuł lub całe opakowanie mrożonego
· szczypta cukru
· chili
· gałka muszkatołowa
· sól
· pieprz
· łyżka oliwy
Do podania:
· jogurt naturalny
· natka pietruszki
· grzanki
Głód narasta, więc bez zbędnego gadania przechodzimy ad rem.
Brokuły rozmroź.
Marchew, pietruszkę oraz selera umyj, a następnie obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Plasterki cebuli zeszklij na łyżce oliwy. Do garnka wlej wodę, wrzuć pokrojone warzywa, zeszkloną cebulę, pora, liść laurowy, ziele angielskie i gotuj do momentu, aż warzywa będą prawie miękkie. Z wywaru wyłów marchewkę, ziele angielskie oraz liść laurowy i wrzuć na 4-5 minut rozmrożone brokuły. Możesz dodać szczyptę cukru, dzięki temu warzywa utrzymają piękny, zielony kolor. Po tym czasie zdejmij garnek z ognia, dopraw do smaku solą, pieprzem, gałką oraz chili (to ostatnie wedle uznania) i zmiksuj stopką blendującą na gładką masę.
Rozlej do misek, udekoruj kleksem jogurt naturalnego, posiekaną natką i pokruszonymi grzankami. Krem smakuje świetnie także z uprażonymi płatkami migdałów czy kawałkami orzechów włoskich.
U mnie prezentuje się to mniej więcej tak:
Nie pozostaje więc nic innego, jak tylko zaspokoić swój wilczy głód tą pyszną, aromatyczną zupą.
Smacznego!
piękny i wyrazisty kolor;
OdpowiedzUsuńSzczerze powiedziawszy, sama jestem zaskoczona, że taki piękny wyszedł. :D
Usuńsuper krem :)
OdpowiedzUsuńŚlicznie dziękuję! :)
Usuńkolor obłędny :) jużczuje smaki zapach :) mniam
OdpowiedzUsuńAleż ma fantastyczny kolor!
OdpowiedzUsuń