29 stycznia 2015

# Cudo 7: Drożdżowe ślimaki z cukrem cynamonowym i skórką pomarańczową

W połowie grudnia pisałam pracę zaliczeniową z przedmiotu Kultura XX stulecia. Czasu było niewiele, bo termin jej oddania mijał za dzień czy dwa, a ja jak zwykle wszystko ogarniałam na ostatnią chwilę. Ale jak mus to mus, trzeba brać się do roboty. Jedną z książek, którą należało zrecenzować był Zając o bursztynowych oczach. Historia wielkiej rodziny zamknięta w małym przedmiocie Edmunda de Waala. Lektura szła gładko, aż do momentu, w którym natrafiłam na zdanie: ,,(...) po drodze na zajęcia spotykałem się na poranną kawę i cynamonowe bułeczki ze starszym kolegą - archeologiem.''. I cały mój misterny plan szybkiego przeczytania wyznaczonej pozycji i napisania pracy spalił na panewce. Dlaczego? Też pytanie! A te bułeczki cynamonowe to co, same się upieką?
Z głośników komputera popłynęły więc słodkie dźwięki Walca No. 2 Szostakowicza (ostatnio katuję go non stop), ja popędziłam do kuchni i... I pierwsza próba zakończyła się fiaskiem. Ciasto nie urosło, twarde było jak kamień. Nie zraziło mnie to jednak i postanowiłam niebawem spróbować znowu. Zastanawiałam się czy to przypadkiem nie była wina mąki. Zamiast polecanej w przepisie pszennej, użyłam owsianej, gdyż staram się tę pierwszą z mojej diety wykluczyć.
Dzień ponownego pojedynku pod tytułem ja vs. owsiane ciasto drożdżowe nadszedł właśnie dziś. Tym razem wyszło dużo lepiej, gdyż użyłam mąki owsianej wymieszanej z pszenną. Idealnie będzie następnym razem, ponieważ właśnie odkryłam, co robię źle: powinnam była dodać po prostu więcej drożdży albo dosypać dodatkowo trochę proszku do pieczenia. Że ja, głupia, na to nie wpadłam! Chociaż dzięki temu mam pretekst, by podjąć trzecią próbę, a tymczasem do porannej kawy proponuję...


Drożdżowe ślimaki z cukrem cynamonowym i skórką pomarańczową

(około 12 sztuk)

Na ciasto:
· 1 szklanka mąki pszennej
· 1 szklanka mąki owsianej
· 1 łyżka cukru
· 1 łyżka oliwy z oliwek/oleju
· 1/2 szklanki ciepłej wody
· szczypta soli

Oprócz tego:
· 2 łyżki cukru drobnego
· 1 łyżka cukru waniliowego
· 1 łyżeczka cynamonu
· 1 łyżeczka skórki pomarańczowej (możesz użyć świeżo startej lub suszonej)
· 2 łyżki masła/margaryny

Do miski wsyp mąki, cukier, sól, oliwę z oliwek/olej oraz ciepłą wodę. Wyrób ciasto zwilżonymi w ciepłej wodzie dłońmi. Kiedy zacznie odklejać się od palców, wiedz, że jest gotowe. Czystą miskę nasmaruj oliwą, włóż do niej ciasto, przykryj czystą ściereczką i pozostaw na 40 minut w ciepłym miejscu.
Cukry wymieszaj z cynamonem i skórką pomarańczową. 
Masło  lub margarynę rozpuść, a piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni. 
Blat, na którym będziesz przygotowywać ślimaki oprósz mąką. Po upływie czasu wyrastania, połóż na nim uformowane w kulę ciasto.

Rozwałkuj tak, by miało kształt podobny do prostokąta i grubość około 0,5 cm. Posyp cukrem (zostaw odrobinę do posypania na wierzchu), zwiń w rulon rozpoczynając od dłuższego boku. Ułóż ślimaki na blasze (wyłożonej najlepiej papierem do pieczenia), posmaruj roztopionym masłem oraz posyp pozostałym cukrem.


Piecz na środkowej półce piekarnika przez około 30 minut.
A później nie pozostaje Ci nic innego jak tylko zaparzenie kawy i delektowanie się tą pyszną przekąską, chrupiącą na zewnątrz, puszystą w środku i obłędnie pachnącą cynamonem.
Smacznego!


3 komentarze:

  1. Wszystko z dodatkiem cynamonu smakuje wybornie. Ślimaki cudo! Pozdrawiam (:

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak, dosłownie wszystko! Ostatnio dodałam go trochę do mięsa mielonego na kotlety, wyszły świetne, takie w orientalnym stylu. :) Pozdrawiam!

      Usuń