Marynowana w jogurcie pierś z kurczaka z purrée cukiniowym i pieczonymi pomidorkami cherry
(porcja dla jednej osoby)

· 1 pierś z kurczaka
· 1 mała cukinia
· 5 pomidorków cherry
· łyżeczka cukru
· sól
· pieprz
· łyżeczka przyprawy Maggi
Na marynatę:
· 2 łyżki jogurtu naturalnego
· 1 łyżka skórki startej z cytryny
· 1 łyżeczka musztardy
· 1 ząbek czosnku
· suszone chili
· suszony lubczyk
· sól
· pieprz
Skąd pomysł na marynatę z jogurtu naturalnego? Chciałam obniżyć zawartość kalorii i tłuszczu w posiłku, co umożliwia zamiana oleju/oliwy właśnie na jogurt, ale przede wszystkim chodzi o smak. Marynowane w jogurcie drobiowe mięso jest przepyszne, kruche i soczyste. Zawarty w nabiale wapń aktywuje obecne w mięsie enzymy rozkładające białko.
No, koniec tego gadania, przechodzimy do rzeczy.
Mięso umyj, dobrze osusz papierowym ręcznikiem i usuń ewentualny tłuszcz. Przekrój wzdłuż, włóż do miski, zalej jogurtem naturalnym, dodaj musztardę, skórkę z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek, chili oraz lubczyk. Wstaw do lodówki na minimum 3 godziny.
Po podanym czasie, przełóż mięso do rękawa do pieczenia. Nagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni. Wstaw mięso do piekarnika na 15 minut.
Pomidorki koktajlowe przekrój na pół.
Przygotuj purrée: cukinię umyj i potraktuj obieraczką do julienne (taką z ząbkami) do momentu, w którym zobaczysz pestki. Przełóż na suchą patelnię i podsmażaj przez około 10-15 minut, po tym czasie powinna znacznie zmięknąć. Zblenduj w oddzielnym naczyniu z łyżeczką przyprawy Maggi.
Po podanym wyżej czasie pieczenia, włóż do piekarnika uprzednio przekrojone i posypane pieprzem i cukrem pomidorki. Po co cukier? By je lekko skarmelizować i zrównoważyć ostrość, którą chili nada marynacie. Zwiększ temperaturę do 200 stopni. Zarówno mięso, jak i pomidorki, piecz jeszcze 10-15 minut.
Już prawie gotowe, pozostało jeszcze tylko złożyć danie. Ja zrobiłam to tak:



Prezentuje się całkiem ładnie, ale smakuje jeszcze lepiej!
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz