27 stycznia 2015

# Cudo 6: Marynowana w jogurcie pierś z kurczaka z purrée cukiniowym i pieczonymi pomidorkami cherry

Sesja, która zasadniczo nie jest sesją zdecydowanie sprzyja gotowaniu. Miałam więc dziś sporo czasu, żeby zjeść coś, co nie jest sałatą albo zwykłym, rzuconym na patelnię kawałkiem mięsa. Efektem tej dłuższej bytności w kuchni jest...


Marynowana w jogurcie pierś z kurczaka z purrée cukiniowym i pieczonymi pomidorkami cherry

(porcja dla jednej osoby)


· 1 pierś z kurczaka
· 1 mała cukinia
· 5 pomidorków cherry
· łyżeczka cukru
· sól
· pieprz
· łyżeczka przyprawy Maggi

Na marynatę:
· 2 łyżki jogurtu naturalnego
· 1 łyżka skórki startej z cytryny
· 1 łyżeczka musztardy 
· 1 ząbek czosnku
· suszone chili
· suszony lubczyk
· sól
· pieprz

Skąd pomysł na marynatę z jogurtu naturalnego? Chciałam obniżyć zawartość kalorii i tłuszczu w posiłku, co umożliwia zamiana oleju/oliwy właśnie na jogurt, ale przede wszystkim chodzi o smak. Marynowane w jogurcie drobiowe mięso jest przepyszne, kruche i soczyste. Zawarty w nabiale wapń aktywuje obecne w mięsie enzymy rozkładające białko.
No, koniec tego gadania, przechodzimy do rzeczy.

Mięso umyj, dobrze osusz papierowym ręcznikiem i usuń ewentualny tłuszcz. Przekrój wzdłuż, włóż do miski, zalej jogurtem naturalnym, dodaj musztardę, skórkę z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek, chili oraz lubczyk. Wstaw do lodówki na minimum 3 godziny. 
Po podanym czasie, przełóż mięso do rękawa do pieczenia. Nagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni. Wstaw mięso do piekarnika na 15 minut.
Pomidorki koktajlowe przekrój na pół. 
Przygotuj purrée: cukinię umyj i potraktuj obieraczką do julienne (taką z ząbkami) do momentu, w którym zobaczysz pestki. Przełóż na suchą patelnię i podsmażaj przez około 10-15 minut, po tym czasie powinna znacznie zmięknąć. Zblenduj w oddzielnym naczyniu z łyżeczką przyprawy Maggi. 
Po podanym wyżej czasie pieczenia, włóż do piekarnika uprzednio przekrojone i posypane pieprzem i cukrem pomidorki. Po co cukier? By je lekko skarmelizować i zrównoważyć ostrość, którą chili nada marynacie. Zwiększ temperaturę do 200 stopni. Zarówno mięso, jak i pomidorki, piecz jeszcze 10-15 minut. 
Już prawie gotowe, pozostało jeszcze tylko złożyć danie. Ja zrobiłam to tak:




Prezentuje się całkiem ładnie, ale smakuje jeszcze lepiej!
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz