Tak, tak, dziś znów dyniowy przepis. Odkąd po raz pierwszy zrobiłam coś z tego warzywa, stałam się jego wielką fanką.
Do dzisiejszego dania postanowiłam wykorzystać przecier, który zrobiłam poprzednim razem oraz niedawno zakupione jadalne kasztany. Oczywiście wszyscy wiemy, że najlepsze to te z paryskiego Pigalaka, ale te sprzedawane w sklepach też są niczego sobie. Z połączenia tych dwóch i jeszcze kilku innych składników powstaje pyszny, lekki, jesienny obiad, czyli...
Makaron owsiany z ostrym sosem dyniowym
( porcja dla dwóch osób)
· 100 gram makaronu owsianego
· 1 mała pierś z kurczaka
· 2 łyżki purrée dyniowego
· 1/3 filiżanki wywaru warzywnego
· 2 łyżki jogurtu naturalnego
· 2 łyżki ciepłej wody
· 1 łyżka mąki (ja użyłam owsianej, ale możesz użyć takiej, jaką masz akurat pod ręką)
· 3 suszone pomidory
· 3 jadalne kasztany
Na marynatę:
· ząbek czosnku
· pół papryczki chilli
· 2 łyżki oliwy
· łyżeczka dowolnego miodu
· szczypta gałki muszkatołowej
· odrobina soku z cytryny
· sól
· pieprz
To jak, wszystko przygotowane? Jeśli tak, ochoczo przystępujemy do pracy!
Zacznij od przygotowania mięsa: pierś z kurczaka dokładnie osusz i oczyść ze zbędnego tłuszczu, następnie pokrój w kostkę i przełóż do osobnego naczynia. Ząbek czosnku obierz ze skórki (możesz zrobić to na przykład przy pomocy mikrofalówki, po prostu włóż do niej czosnek na 10 sekund, a skórka sama pięknie zejdzie), pokrój w plasterki, chilli posiekaj (jeśli nie lubisz bardzo ostrych potraw wyjmij z niej najpierw nasiona) i dorzuć do kurczaka. Zalej wszystko oliwą, miodem, sokiem z cytryny, posyp gałką, solą i pieprzem, a następnie wymieszaj i włóż na minimum 1,5 godziny do lodówki, żeby smaki się ''przegryzły''.
Kiedy mięso odsiedzi swoje, zacznij przygotowywać sos. Na rozgrzaną patelnię (nie wlewaj na nią tłuszczu) wyłóż zamarynowanego wcześniej kurczaka wraz z zawartością naczynia, w którym się marynował i przysmażaj do momentu, aż zacznie się rumienić. Zmniejsz płomień pod patelnią. W misce zmieszaj dyniowe purrée z wywarem warzywnym i powoli wlej na patelnię. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem, dzięki temu sos zacznie gęstnieć. Suszone pomidory pokrój w paski, kasztany wyjmij z łupin i pokrusz na mniejsze kawałki, a następnie dodaj do gotującego się sosu. Jogurt naturalny wyjmij z lodówki, by nieco się ocieplił i powoli, łyżka po łyżce wlewaj do niego ciepłą wodę. Energicznie wymieszaj, dzięki temu unikniesz zważenia się sosu, gdyż jogurt naturalny jest mniej tłusty niż śmietana i dużo łatwiej taki sos na bazie jogurtu zepsuć. Wlej jogurtową mieszankę na patelnię, wsyp mąkę i wymieszaj. Gotuj jeszcze dwie minuty, potem wyłącz palnik. Przygotuj makaron: jeśli tak jak ja zdecydujesz się na podanie tego owsianego, pamiętaj, że gotuje się go dużo krócej niż tradycyjny. Na wrzącą wodę wsyp makaron, zmniejsz ogień i gotuj maksymalnie 5 minut. Warto po 3 minutach skontrolować sytuację, gdyż może się okazać, że uzyskana po tym czasie miękkość będzie ci odpowiadać. Odcedź go i przełóż na patelnię, by połączyć z sosem, gotuj jeszcze chwilę, by danie było ciepłe, następnie przełóż je na talerz.
Całość możesz udekorować kawałkami kasztanów.
Całość możesz udekorować kawałkami kasztanów.
Ja swoje danie podałam tak:

Taki obiad to naprawdę świetna sprawa: łatwy, szybki w przygotowaniu, a do tego jaki pyszny! Smaki świetnie się przenikają: delikatna słodycz marynowanego w miodzie kurczaka w połączeniu z wyrazistością chilli, gałki muszkatołowej, dyniowym posmakiem i lekko mącznym kasztanem. Niebo w gębie!
Wstawisz na bloga przepisy bożonarodzeniowe? Uwielbiam świąteczne wypieki :)
OdpowiedzUsuńKomentarz zobaczyłam już niestety post factum. Wstawianie przepisów bożonarodzeniowych w styczniu nie ma większego sensu, ale postaram się zmienić ten stan rzeczy w grudniu. :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!