11 października 2014

# Cudo 3: Kofty wieprzowe z kaszą jaglaną i dyniowym purrée

Sezon na dynię trwa w najlepsze. Podczas porannych zakupów zauważyłam na stoisku warzywno - owocowym bardzo ładny kawałek tego warzywa. Jako, że chyba nigdy dotychczas nie przyrządziłam żadnego dania, które by ją zawierało, postanowiłam zmienić ten stan rzeczy i tak oto macie przed sobą przepis na...


Kofty wieprzowe z kaszą jaglaną i dyniowym purrée

(składniki na około 20 koft)


Inspiracją do przygotowania pulpecików był dla mnie syryjski kibbeh, którego nauczyłam się robić w trakcie wrześniowych warsztatów kulinarnych w Akademii Kurta Schellera. Różnica jest taka, że w oryginalnym przepisie zamiast wieprzowiny figuruje jagnięcina wymieszana z mielonym podudziem z kurczaka, a migdałową niespodziankę w środku kotlecika zastępują orzechy pinii i rodzynki.

Myślę, że nie ma co czekać, wyciągamy noże i blendery, myjemy ręce i do dzieła!


Na kofty:

· 500 gram mielonego mięsa wieprzowego
· dwa ząbki czosnku
· pieprz
· sól
· chili
· kurkuma
· cynamon
· kolendra
· gałka muszkatołowa
· szafran
· 20 całych migdałów

Mięso włóż do miski, dodaj do niego przeciśnięty przez praskę czosnek i wszystkie podane przyprawy, następnie dłońmi wyrób mięsną masę. Jeśli korzystasz z migdałów ze skórką, zalej je wrzątkiem, pozostaw na 5 minut, następnie ostudź w zimnej wodzie i zdejmij błonki. Zwilż dłonie wodą i zrób kofty: na dłoni połóż porcję mięsa, spłaszcz ją, umieść na środku migdał i dokładnie zlep tak, by miała kształt kulki. Gotowe kofty włóż do lodówki i przygotuj dyniowe purrée.

Na purrée:

· kawałek dyni
· pieprz
· łyżka ulubionego miodu

Z dyni wybierz pestki i miękki miąższ. Resztę obierz ze skórki, pokrój na mniejsze kawałki, następnie włóż do garnka, zalej wodą i gotuj przez około 30 minut. Odcedź wodę, ugotowane warzywo zblenduj z miodem i pieprzem na gładką masę. Gotowe purré przełóż na sito, by pozbawić je resztek wody.

Wykończenie dania:

· 2 łyżki oliwy z oliwy
· kasza jaglana

Wyjmij przygotowane uprzednio kofty z lodówki. Piekarnik rozgrzej do temperatury 190 stopni z termoobiegiem. Na patelni rozgrzej oliwę i obsmaż kofty. Następnie przełóż je na blachę i włóż do nagrzanego piekarnika. Przygotuj potrzebną ilość kaszy jaglanej: zalej ją wodą, gotuj do momentu, aż wchłonie cały płyn, a następnie przelej na sicie zimną wodą. Danie podać możesz np. w taki sposób:




(z góry przepraszam za te prześwietlenia na zdjęciach)

Myślę, że wygląda to całkiem nieźle, a smakuje wręcz wyśmienicie. Lekko słodkawe dyniowe purrée świetnie równoważy ostry smak koft, który nadaje im chili. Dodatkowo przebija się gdzieś w głębi smak ziaren kolendry i cynamonu. 
No i ten migdał w środku - hmmm, pycha!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz