W trakcie tegorocznych, niedawno zakończonych wakacji, po raz pierwszy próbowałam pancakesów. Mimo, że w Warszawie powstaje coraz więcej restauracji serwujących ten znany za oceanem posiłek, nigdy nie miałam okazji przekonać się, czym zachwycają się miliony Amerykanów i Kanadyjczyków. Od dłuższego czasu staram się jeść zdrowo, więc talerz pełen pszennych placuszków z górą bitej śmietany, masą kolorowych drażetek i rzeką słodkiego sosu nie wchodził w grę. Postanowiłam przygotować ich zdrowszą wersję w zaciszu własnej kuchni. Mąkę pszenną zastąpiłam owsianą, a niezdrowe dodatki zamieniłam na banana i wiórki z gorzkiej czekolady. Porcja takich pyszności to idealny początek nowego dnia.
Pancakesy owsiane z bananem i wiórkami czekoladowymi
Pancakesy owsiane z bananem i wiórkami czekoladowymi
(składniki na około 6 dużych placuszków)
Proste, szybkie, a jakie pyszne!
· 2 całe jajka
· 1/3 szklanki mleka 1,5 %
· 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
· 2 łyżki oleju kokosowego
· pół szklanki mąki owsianej
· szczypta cynamonu
· kawałek gorzkiej czekolady
· 1 banan
W naczyniu zmieszaj suche składniki: mąkę owsianą, proszek do pieczenia i cynamon. Do wysokiego naczynia wbij jajka i zmiksuj z mlekiem oraz olejem kokosowym, następnie wlej masę jajeczno - mleczną do mąki z dodatkami i dokładnie wymieszaj drewnianą łyżką. Możesz odstawić ciasto na 15 minut, by dzięki zawartości proszku do pieczenia, nieco 'napuchło'. Na mocno rozgrzanej, najlepiej teflonowej patelni, smaż przez 2-3 minuty z każdej strony dowolnej wielkości placuszki. Ja postanowiłam zrobić większe, jeden pancake to u mnie dwie łyżki masy.
Wiórki czekoladowe możesz przygotować albo przy pomocy noża, lub po prostu zatrzeć czekoladę na odpowiadających ci oczkach kuchennej tarki.
Podanie posiłku zależy wyłącznie od Twojej inwencji. Ja ułożyłam placki naprzemiennie z pokrojonymi w plasterki bananami w wieżę, a wierzch posypałam uprzednio przygotowaną czekoladą.
Prezentuje się to tak:


Proste, szybkie, a jakie pyszne!
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz