Witajcie w kuchni pełnej cudów. Cudów kulinarnych oczywiście. To mój pierwszy post tutaj, więc aby życie upływało słodko, na słodko zaczniemy.
W wielu krajach świata 29 września każdego roku obchodzi się Międzynarodowy Dzień Kawy. Obchody te zapoczątkowali w 1983 roku Japończycy (które nota bene w Kraju Kwitnącej Wiśni wypadają 1 października).
Czarna, latte, affogato, macchiato... Któż z nas nie ma słabości do tego napoju? Wielu sądzi, w tym na przykład ja, że dzień zaczęty od kawy, automatycznie staje się lepszym! Świetnie smakuje solo, ale w towarzystwie ciast czy ciasteczek też jest niczego sobie. I ja właśnie od takiego kawowego dodatku chciałabym zacząć. A więc drodzy Czytelnicy, przed Wami...
Kruche ciastka karmelowo - waniliowe
( składniki na około 26 ciastek o średnicy 6 cm)
· 1,25 szklanki mąki pszennej
· 100 gram margaryny do pieczenia w temperaturze pokojowej
· 2 łyżki ulubionego miodu
· 1 jajko
· szczypta soli
· pół szklanki białego cukru
· dwie łyżeczki cukru waniliowego
W misce utrzyj 3/4 podanej ilości margaryny na puszystą masę, zwykle trwa to około 2 - 3 minut. Zmniejsz obroty i łyżka po łyżce dodawaj miód. Następnie wbij jajko, miksuj do momentu, w którym dobrze połączy się z masą maślaną i odstaw na bok.
Pozostałą część margaryny pokrój w kostkę. Do rondla z jasnym, grubym dnem wsyp wymieszany cukier biały z waniliowym i skarmelizuj go. Pamiętaj, by w trakcie tego procesu nie zmniejszać, ani nie zwiększać płomienia. Nie powinieneś także mieszać cukru łyżką, możesz jedynie lekko potrząsać naczyniem. Kiedy kryształki cukru staną się niewidoczne, a karmel przybierze piękną, bursztynową barwę, natychmiast zdejmij rondel z kuchenki, wrzuć przygotowaną wcześniej margarynę i energicznie wymieszaj drewnianą łyżką. Cienką strużką wlej mieszankę do masy maślanej i miksuj około 3 minut na średnich obrotach miksera, a następnie dodaj w trzech partiach mąkę wymieszaną z solą i miksuj przez kolejne 2 minuty. Ciasto wyłóż na blat i szybko zagnieć. Powinno być dość luźne. Owiń je w folię spożywczą i włóż do lodówki na minimum 2,5 godziny.
Przygotuj blachę: jej powierzchnię nasmaruj cienką warstwą oleju, a następnie przyklej płat papieru do pieczenia.
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni.
Schłodzone ciasto wyłóż na wysypany mąką blat, rozwałkuj na grubość 4 mm, wytnij dowolne kształty ciastek. Możesz tak jak ja użyć do tego celu zwykłej szklanki. Gotowe krążki ułóż na wcześniej przygotowanej blasze i piecz 12- 15 minut, do momentu, aż ciastka się lekko zezłocą, następnie wyjmij je z piekarnika i wystudź na kratce.
* Jakiś czas temu dostałam w prezencie od koleżanki stempel kuchenny. Tego typu ciasto jest idealne pod taki sposób ozdabiania wypieków. Kiedy już wykroisz ciasteczka i ułożysz je na blasze, zanurz stempel w mące i dobrze dociśnij do powierzchni ciastka.
Muszę przyznać, że bardzo zaskoczył mnie efekt tego dzisiejszego pieczenia. Przede wszystkim pierwszy raz w życiu udało mi się zrobić tak gładziutkie i delikatne ciasto. Po upieczeniu ciasteczka są kruche, pięknie pachną wanilią i masłem i choć nie zawierają dużej ilości cukru, to rozgryzienie kawałeczków karmelu uwalnia cudowną słodycz.
A Wy lubicie kruche ciastka? Jeśli tak, to te na pewno przypadną Wam do gustu!

Przepis wygląda bardzo kusząco, muszę go wypróbować :)
OdpowiedzUsuńPolecam, są naprawdę pyszne!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!